Alla helgons blodiga natt släpptes 1978 i USA och är idag en kultklassiker som givit upphov till många uppföljare och kopior. John Carpenter regisserade debutanten Jamie Lee Curtis i denna rysare som utspelar sig under en Halloween-kväll i det fiktiva samhället Maddonfield. Trots att filmen gav upphov till 1980-talets stora våg av splatters och skräckfilmer innehåller filmen marginellt med blod. Vad som istället gjorde filmen så skrämmande och nyskapande var snarare ljussättningen, musiken och historien som på den tiden var unik. Med små medel lyckades Carpenter nå genom bio-skärmen och skrämma slag på miljoner människor världen över.
En klassisk skräckfilm mot alla odds
Halloween, eller Alla helgons blodiga natt som filmen heter på svenska är John Carpenters största framgång och klassas idag som en riktig kultfilm. Carpenter skrev manuset ihop med Debra Hill, regisserade själv och skrev även musiken på egen hand. Med en färsk Jamie Lee Curtis i huvudrollen höll filmen en budget på bara 300 000 dollar vilket betraktas lågt för tidens jämförbara produktioner. Sedan premiären har människor i soffor över hela världen trollbundits av Carpenters minimalistiska skräck och nervkittlande bildspråk. Idag har filmen spelat in över 70 miljoner dollar och står som förebild för en hel genre av filmer i skräckens tecken. Sedan dess har det blivit inte mindre än sju uppföljare av varierande kvalitet och en re-make som släpptes 2007. Denna kunde dock inte matcha originalet och filmen gick inte upp på bio i många länder. Det var dessutom bara den andra uppföljaren som skrevs av Carpenter och Hill – något som gör att många förbiser de efterföljande sex filmerna i serien.
Influenser i skräckfilmsvärlden
Carpenters mästerverk blev snabbt en succé både ekonomiskt men också konstnärligt. Hans användning av ljud, ljus och skuggor, samt idén om en mördare med gömd identitet blev snabbt standard för andra skräckfilmsregissörer. Fredagen den trettonde och Terror på Elm Street kom också ut med flera uppföljare i varje serie och de båda kopierade i stort sett Carpenters idé. När nittio-talets succéer som Scream och Jag vet vad du gjorde förra sommaren släpptes var skräckfilmsgenren redan strukturerad enligt Halloween. De liknande ungdoms-gängen, de hemliga mördarna och de stora, förvirrande husen med många mörka rum att springa genom används om och om igen. Kolla årets datum för Halloween innan du bjuder in till fest – vissa filmer använder sig av konceptet med en meta-berättelse där huvudpersonerna ironiskt ska kolla på just Alla helgons blodiga natt under ett Halloween-firande och sedan upptäcker att de befinner sig mitt i skräckfilmen själva! Säga vad man vill om nyskapande skräckfilmer, Carpenters kultfilm sticker fortfarande ut.