Halloween kommer ursprungligen från den keltiska högtiden Samhain. Det var en skördefest som började den 31:a oktober och det var då det ansågs att gränsen mellan de levandes värld och de dödas värld var som tunnast. Den hedniska högtiden övertogs så småningom av kristendomen och ändrades för att passa den nya religionen. Då byttes namnet till All Hallow’s Eve, vilket senare blev Halloween. Redan under Samhain karvade barnen rovor för att göra till lyktor. När irländarna och skottarna sedan emigrerade till USA tog de med sig sina traditioner, men istället för att göra lyktor av rovor började de använda pumpor som det fanns gott av i det nya landet.

En egen tradition

Det är en trevlig syn under den mörka tiden runt Samhain att se pumpor lysa upp. pumpa, bus eller godisdet är frågan som många ställer sig under denna högtid, men varför inte skapa en egen tradition? Varför inte anordna en tävling för vem i familjen eller av kompisarna som kan skapa den finaste eller läskigaste pumpan? Det enda ni behöver är ett par fina pumpor, en vass kniv, en penna, ljus och något att gröpa ur pumpan med. Skär först av locket på pumporna. Sedan gröper ni ur innanmätet, men se till att spara det! Det går att laga många goda saker med det, som till exempel pumpasoppa, eller varför inte pumpapaj?

Dags för mönstret

När ni har gröpt ur era pumpor, då är det dags att göra mönstret. Rita mönstret med en penna direkt på pumpan, antingen på frihand eller med hjälp av en mall som ni har skrivit ut ifall ni vill ha ett mer komplicerat mönster. Sedan är det bara dags att börja skära ut mönstret. Ju skarpare knivar ni har, desto finare detaljer kan ni skära. När ni är färdiga är det dags att tända ljusen i pumpan och se vilken som ser läskigast eller finast ut. Det är bäst att göra det utomhus. När alla är tända, lägg er röst på vem som är vinnaren. Vem vet, kanske priset blir en natt på kyrkogården?