När man tänker på svenska skräckfilmer överlag kan det vara svårt att se att det någonsin gjorts några seriösa försök till stordåd. Den genomsnittliga svenska skräckfilmen är snarare åt komedihållet, oavsett om detta är regissörens vilja eller ej. Dock har det gjorts ett fåtal riktigt bra filmer som även har fått genomslag och priser ute i världen. Man kan också hålla tummarna för framtiden, eftersom det verkar hända saker på den här fronten. En svensk skräckfilm spelas in i Maxmo just nu och enligt regissören kan detta komma att bli något riktigt bra.

Skräckfilmer genom åren

Filmen som just nu är under inspelning väntas ha premiär i oktober och kommer ha sin utgångspunkt i de Norrländska skogarna. Just att utnyttja naturen och mörkret som klimatet i Sverige för med sig, är ett vanligt grepp att använda i svenska skräckfilmer. De senaste åren har vi sett en rad exempel på detta, med varierande framgång. År 2000 släpptes en numera kultförklarad skräckfilm som heter Det okända. Detta var vad man kan kalla en svensk version av den amerikanska succén Blair Witch Project. Sett till budgeten som användes och handlingen man får följa, är det svårt att dra några andra slutsatser än att detta mer eller mindre var en ren kopia av den amerikanska filmen. Dock var slutresultatet aningen annorlunda, och Det okända är mer ihågkommet som kult än som ett direkt mästerverk. Dock är kult något som man alltid kan hylla. Få tag på affischer och mycket mer på allaannonser.nu – kanske hittar du din favorit?

Portrait of a vampire. Halloween theme.

De senaste 10-15 åren har vi sett något av en epidemi när det kommer till skräckfilmer med vampyrtema. Det är inget långskott att gissa på att framgången kring Twilight-filmerna ligger bakom denna trend som påverkat både TV-serier som svenska filmer. För att ta ett riktigt lyckat exempel inom svensk filmindustri, har vi den kritikerrosade Låt den rätte komma in, från 2008. Denna film är baserad på John Lundqvists roman med samma namn och har faktiskt vunnit flertalet priser både i Europa och i USA. Filmen utspelar sig i Blackeberg utanför Stockholm och följer två vänner som upptäcker skrämmande saker om varandra. Denna film har översatts på över 10 olika språk och är unik i det faktum att det är en svensk skräckfilm som blivit internationellt erkänd och uppskattad. Om du vill läsa mer om svenska skräckfilmer och gå igenom en längre lista, finns det här bland annat tre bra skräckfilmer som du säkert missat sedan tidigare.