År 1978 släpptes en film som skulle förändra skräckfilmsgenren för alltid, nämligen den enkelt betitlade Halloween. Filmen börjar med sexåriga Michael Myers som hugger ihjäl sin storasyster en sen halloweenkväll och låses in på ett mentalsjukhus, som han flyr från flera år senare. Som vuxen återvänder han till sin hemstad för att på nytt sprida skräck bland dess invånare. Sedan första filmen släpptes har denna filmserie – som idag består av tio filmer – nått kultstatus. Halloween-skaparen John Carpenter är aktuell med nyinspelning, efter att Rob Zombie redan ansvarat för två remakes sedan 2007.

Nyskapande och vågad

När Halloween först släpptes år 1978 var den en av de första filmerna av sitt slag. John Carpenter använde sig av tekniker inspirerade Halloween_covertill stor del av mästare som Alfred Hitchcock, där fokus låg mer på kusligt obehag än blod och våld. Istället för att chocka med grafiska scener använde man sig av metoder såsom att filma ur mördarens – Michael Myers – perspektiv. Detta tvingade in tittaren i hans position, med hans tunga andning och långsamma fotsteg, samtidigt som han ger sig ut på jakt efter sina livrädda offer. Michael Myers som karaktär säger aldrig ett enda ord, och tillsammans med sin vita, uttryckslösa mask gör det honom till en högst obehaglig figur. Enkelheten i hans framförande var något som gjorde honom till en filmikon på många sätt. Så letar ni efter något läskigt att se nästa inför filmkväll? Samla ihop ett gäng, surfa in på matklubben.nu för det ultimata filmkvällsreceptet och slå er ner framför tv:n för en alldeles unik upplevelse.

En modern klassiker

Det faktum att den första filmen genom åren har gett upphov inte bara till sju uppföljare, men även två remakes och ännu en på gång, visar att Halloween är populärare än någonsin. Med sin banbrytande teknik bakom filmerna har serien lämnat sitt avtryck i populärkultur och på skräckfilmsgenren överlag, vilket är högst intressant på sitt eget sätt. Vad är det som gör just dessa filmer och denna karaktär så tidlösa? Är det Michael Myers obehagliga lugn och oförmåga att tala? Eller är det helt enkelt för att handlingen är skrämmande i sin enkelhet och realism? Flera filmer har sedan Halloweens premiär försökt efterlikna den, men få har lyckats. Kanske är det något hos originalet som helt enkelt är unikt. Kanske var det unikt för sin tid och har fått behålla platsen på tronen ända sedan dess. Men vem vet? Snart kan det vara dags för en ny efterföljare att ta över tronen – om inte remaken fortsätter att försvara titeln…