Alla helgons afton motsvaras i anglosaxiska länder närmast av det de kallar Halloween. Ursprungligen hette dagen All Hallows’ Eve. Den förvrängda högtiden firas med bus och olika sorters upptåg. I Sverige har den seden allt sedan mitten av 1990-talet, till köpmännens glädje, vunnit spridning även här. Den lär ha tagit över en del seder från påskfirandet.

 

Trick or treat
I de anglosaxiska länderna besöker barn utklädda till oliks sorters monster, häxor, spöken och till och med liemannen eller till någon annan skräckmundering. I sådana här sammanhang kan man med fördel beställa något att klä ut sig med från Medtryck. De besöker de hus var de boende ställt ut en urgröpt pumpa. I den pumpa som ställts ut har ett skräckinjagande låtsasansikte skurits ut. Syftet med det är att skrämma bort onda andar. Då barnen ringer på dörren och någon öppnar, frågar de ”trick or treat”. Alltså “bus eller godis på svenska. Väljer den som öppnar bus, råkar de ut för ett skämtsamt rackartyg. Den handlingen symboliserar de onda andar som medföljt årets skörd. Enligt folktron är det inte bara våra kära anhöriga som har lämnat oss under året som kommer upp som goda andar. Också de onda frigörs under skörden. Därav den utställda pumpan som ska mota bort de onda andarna från våra hem. Onda andar skyr allt ljus, både solljus och eldsken. Det är därför de urgröpta pumporna har ett tänt levande ljus. Därmed avskräcks de onda andarna allt mer.

Jack O'Lanterns

 

Utan pumpa – fredat hem
Enligt vissa ingår det i den här seden att respektera de som inte firar Halloween. Finns det inte någon pumpa, betyder det att man inte deltar i Halloweenfirandet. Även den delen av seden bör införas i Sverige och kanske även för skärtorsdagens påskkärringar. Finns det inget påskpynt vid dörren så ska man låta bli att ringa på.

 

Fast högtid
Likt jul- och nyårshögtiderna firas Halloween som en fast högtid. Den firas alltid den 31 oktober. Något som är bra att komma ihåg sp att man inte blandar ihop den med allhelgonadagen som i Sverige och Finland firas den 1 november.

 

Ursprunget till Halloweenfirandet
Seden att fira Halloween kommer ursprungligen från Irland och delvis Skottland. Enligt vissa anses Halloween vara en sed som uppstått i mötet mellan kelterna och vikingarna. Inte särskilt underligt då, att svenskarna tagit till sig Halloween på senare år.