Allhelgonahelgen, som oftast infaller i början av november, är en helg för att hylla människor som inte längre finns med oss. Gravarna smyckas oftast med blommor och ljus. Många kyrkoförsamlingar bjuder ofta in släktingar som mist en anhörig under året till en minnesgudstjänst. Att fira helgen och minnas dina anhöriga som gått bort med en god middag är perfekt. Du kan med fördel kombinera middagen med ett härligt rött vin som passar till maten. Rött vin passar bland annat väldigt bra till olika kötträtter och ostar. Ett rött vin kan vara fruktigt och lätt men även strävt och fylligt. Välj vin efter den mat som du ska äta. Om det är en riktig festmåltid ska du försöka hitta ett lika festligt vin som matchar maten. Röda viner brukar delas in i olika smakprofiler: mjukt och bärigt, fruktigt och smakrikt, stramt och nyanserat samt kryddigt och mustigt.

Tips för att hitta rätt vin

Det är inte alltid det enklaste att hitta rätt vin till rätt maträtt. Hemligheten är att förstå hur ingredienserna harmoniserar med olika typer av druvor. Men om du håller dig till grunderna blir det lite enklare. Om du har tillbehör med hög syra är det bra att välja ett vin som har hög syra. Syra till syra är ett bra sätt att tänka. En annan regel är att matcha ett fylligt vin med fyllig mat. Fet mat gör oftast vinet en aning mildare. Är det däremot en sötare maträtt som du ska tillaga kan du kombinera den med ett vin som är halvtorrt. Om du ska tillaga en måltid där det finns beska i kan du med fördel kombinera maten med ett vin som är fruktigt och som eventuellt har lite inslag av sötma. Vinet blir automatiskt stramare av beskan. Ett tips är att undvika allt för sträva viner till besk mat. Salt gör generellt alla viner lite mildare. Om du planerar en maträtt som innehåller mycket kryddor ska du tänka på att kryddor inte är den bästa vännen till vin. Syra framträder oftast tydligare om maten är kryddstark. Sedan ska du komma ihåg att alla har olika smaklökar och gillar olika viner.

Alla helgons dag är värd att fira

Alla helgons dag är en helgdag som är rörlig, vilket innebär att den infaller på olika datum. Mellan den 31 oktober och 6 november brukar allhelgonahelgen vara. Allhelgonadag ska inte blandas ihop med halloween som är en helt annan högtid. Den infaller alltid den 31 oktober. Alla helgons dag är ingen storhelg. Men eftersom det är en helgdag passar det utmärkt att lyxa till det med riktigt god mat och ett passande vin. Skåla för dina bortgångna anhöriga och minns tiden ni fick tillsammans med glädje.