A lone wonan stands in a misty underground tunnel

Skräckfilm är en väldigt bred genre – det finns så många olika typer av skräck. Vill du ha något som får det att krypa i skinnet, eller något med monster och övernaturliga hot, eller kanske något blodigare med mer våld och vapen? Genom tiderna har skräckfilmer utvecklats och förändrats, precis som allt annat, men vissa saker verkar alltid skrämma oss, oavsett tidsperiod och kultur. Rädslan för det okända, maskerade mördare, spöken och hemsökta hus, you name it. De allra bästa skräckfilmerna har gärna lite av varje, men alla har de något som gör dem till klassiker.

Olika typer av skräckfilm

Psycho, Hellraiser, Night of the Living Dead – skräckfilm var från början inte en allmänt accepterad filmtyp, utan ansågs länge vara vulgärt. Men skräckfilmer såsom The Shining, När Lammen Tystnar och The Thing bidrog till att göra skräckgenren mer mainstream, med historier och tekniker som handlade mest om spänning och paranoia. Även filmer som Motorsågsmassakern, Halloween och Terror på Elm Street spelade stor roll i denna nya bild av genren, där fokus låg mer på blod och våld, vilket i sin tur banade väg för slasher-genren. Scream är kanske den mest kända serien i denna genre, följt av Jag Vet Vad Du Gjorde Förra Sommaren; vanliga motiv var här maskerade mördare, mycket blod och gott om så kallade ‘jump scares’, samt tonårskaraktärer som oundvikligen föll offer, en efter en. På allahelgona.se, en svensk site om skräckfilmer, finns alla möjliga nyheter om alla möjliga typer av skräckfilm, för att alla ska kunna hitta en ny favorit.

Från slasher till obehag

Slasher-genren dominerade mainstream-skräcken ett bra tag, ibland med övernaturliga inslag och ibland inte. Med detta kom en viss fånighet, däremot, vilket vissa skräckfilmer tydligt uppvisar – The Evil Dead, t.ex. satsar på slapstick lika mycket som skräck, vilket gett många av dessa filmer kultstatus. Andra har satsat på ren och skär tortyr, såsom Hostel- och Saw-serierna. På senare år har slasher-genren gett vika för mer obehaglig skräck, kusligare filmer med mer psykologiskt fokus, uppriktigt skrämmande historier snarare än ren underhållning. The Conjuring 2 toppar listorna, i sällskap med filmer som The Babadook och It Follows, som alla förlitar sig mer på det osedda och det okända, det övernaturliga som smyger sig på och inte går att fly ifrån – en annan typ av skräck som skapar mer obehag än något annat, den typen som långt senare dyker upp i tankarna när man ska sova. Filmer som bidrog till att popularisera denna genre var bland annat The Blair Witch Project, The Ring och Paranormal Activity. Med andra ord, vad man än föredrar, så finns det skräckfilm för alla.