Alla helgona är en högtid som infaller under hösten. Alla helgons dag är alltid en lördag och den firas mellan den 31 oktober och 6 november. Under lördagen brukar många också gå till kyrkogården för att tända ljus på gravarna. Söndagen i allahelgonahelgen heter alla själars dag. Då tenderar man att minnas avlidna lite extra och även då finns det människor som går till kyrkogården för att tända ljus.

Ordna firanden på alla helgona

Eftersom allahelgona infaller på en helg betyder det att de flesta är lediga. Många passar därför på att anordna firanden som en babyshower eller andra roliga saker under just de här dagarna. Många tycker att det är lite extra symbolik i att ordna just en babyshower på allahelgona eftersom den symboliserar pånyttfödelse.

Barn på kyrkogården

När barnen blir lite större kan de reagera negativt på kyrkogården. Om man går dit när det är mörkt kan barnet bli rädd för mörkret och en del barn känner att kyrkogården överlag är lite otäck. Det kan dock vara klokt att låta barnet följa med men på sina egna villkor. Om barnet visar tydliga tecken på rädsla är det i regel bättre att till exempel stanna på en plats där det är lite ljust.

Förklara skillnaden mellan halloween och alla helgona

När barnet växer upp lite mer bör man se till att förklara skillnaden mellan alla helgona och halloween. Personer som går till kyrkogården eller sörjer en närstående uppskattar oftast inte ett barn utklätt till dödskalle, lieman eller häxa som springer runt bland gravarna. Att barnet förstår skillnaden mellan halloween och den mer klassiska svenska högtiden är alltså väldigt viktigt för att inte utklädnaden ska vara irriterande eller stötande.