Allahelgona-helgen utgör för många en chans att återknyta till och minnas de som lämnat oss. Det kan röra sig om allt från stora tillställningar till en nedläggning av en krans på graven där någon saknad tillbringar sin sista vila.

Så vad handlar det om, egentligen?

Historian bakom Allahelgona-dagen är lite komplicerad, då den genom tiderna har haft olika datum som den infallit på. Först var det i samband med månadsskiftet oktober-november, och då på en söndag. Senare blev det söndagen mellan den 31 oktober och 6 november. Idag infaller den alltid samma datum varje år, den 1 november. Men även om datumet har ändrats genom tiderna, har dagen alltid handlat om att hedra och minnas de döda.

Faith lights - Candles - São Paulo - Brazil

Vad är kopplingen till Halloween?

Halloween är mer den anglosaxiska varianten på allhelgona-helgen. Som bekant har Halloween på senare år kommersialiserats även i Sverige, medan fenomenet i USA för de flesta är känt genom utklädningar, TV-serier och filmer med mera.

Vad kan man göra på allahelgona-helgen?

Fokus ligger som sagt för de flesta på minnen av familjemedlemmar som gått bort, men många människor i vårt avlånga land ser också till att införa lite glädje under den här lite gråa delen av året. Det kan bli en tur till sommarstugan där man kan äta god mat i goda vänners lag. Eller så kanske man känner för att besöka ett evenemang – allt från rockkonserter till idrottshändelser – för att liva upp hösten lite. Åter andra uppskattar att shoppa, till exempel kläder. Det är ju trots allt höst och till och med vinter i stora delar av landet. För de unga i familjen finns det ett extra stort utbud på den här fronten, läs mer här.

Slutligen

Vad du än väljer att göra under denna helg så kom ihåg att ta det lite lugnt. Varför inte reflektera lite över dem som inte längre lever? Värdesätt livet och var tacksam för att du får hänga med ytterligare en tid och vandra längs med den stig vi kallar livet. Genom att tänka på de av våra nära som är borta – är det inte så att genom att fundera på blotta minnet av dessa gör vi dem åtminstone delvis levande igen?