Detta är en kristen högtid som firas till helgonens ära. Den firades tidigare den 31 oktober och 1 november men alla helgona dagen har flyttats till första söndagen i november istället. Högtiden har pågått utan avbrott sedan den infördes på medeltiden.

Historia

Kristendomen började tidigt med att uppmärksamma helgonen och de har sedan 700-talet firats och kommer säkert fortfarande att firas i framtiden. Det fick en stor betydelse för svenskarna under 1900-talet och under efterkrigstiden föddes idén om att tända ljus på gravarna. Det har hållit i sig och varje alla helgons afton tänds ljus för de döda på landets kyrkogårdar.

Alla helgons dag och alla helgons afton

Alla helgon firas under två dagar och idag är det inte längre helgonen som firas utan de döda. Fastän många förr i tiden trodde att de döda blev helgon, är det inte riktigt samma tankegång idag. Alla helgons afton firas dagen före alla helgons dag och kallas med ett annat namn för halloween. Under halloween brukar små barn och ibland även vuxna klä ut sig till monster och sagofigurer för att knacka på folks hus för att samla godis.

Alla högtider handlar mer eller mindre om döden och under alla helgona dagarna gör detta sig påmint ännu mer. För att gå bus eller godis på halloween behöver du och din familj halloweendräkter och det kan du köpa på många olika ställen. Mycket av halloween-firandet handlar om att gestalta det döda och kanske kan det vara ett bra sätt för den som är rädd för döden att faktiskt ta itu med den och känna att döden inte är så läskig som det kan verka.

Helgon

Vad är ett helgon egentligen? Det kan hända att många människor inte känner till vad det är och allra minst de som inte är katoliker eller religiösa. Ett helgon är en eller flera personer i himlen som har levt ett liv i godhet och kärlek. Det är bara gud som kan göra en person till helgon och några kända helgon är moder Theresa, Lucia och heliga Birgitta.

En helgonförklaring kan ske i två faser och dessa faser kallas för saligförklaring och till sist helgonförklaring. Det som händer först är att personen ifråga måste ha dött för att få förklaras som helgon och efter döden börjar rykten om personens helighet att spridas till allmänheten. Information och bekräftelse om personens levnad och goda gärningar samlas in så att biskopen kan granska för att komma fram till huruvida personen verkligen levde ett rättfärdigt liv. Denna personen kommer sedan att visas för en panel som ska presentera personen för den heliga stolens helgonkongregation. Detta innebär att helgonet kommer att kommas ihåg vid varje alla helgons helg för all framtid.